Na działce czy w ogrodzie, przed domem lub na tarasie. Początek sezonu letniego można wyczuć w powietrzu za sprawą rozpalanych grilli i zapachu pieczonych kiełbasek. Grill może być i nawet jednorazowy, ale jeśli dysponujemy fajną przestrzenią i często zapraszamy znajomych na grillowanie, warto się pokusić o grill z prawdziwego zdarzenia.
Ogrodowy grill może mieć różne wymiary i formy, także materiał jest dowolny, o ile spełnia warunki bezpieczeństwa i jest ognioodporny. Najpopularniejszymi formami działkowego grilla są konstrukcje kamienne oraz ceglane. Nie mniej ważne jest miejsce, gdzie grilla postawimy, powinno być takie z dobrym fundamentem (zwłaszcza jeśli planujemy postawić prawdziwą bestię na wielką ucztę). Fundament musi być nieznacznie większy niż sama konstrukcja grilla. Ten z kolei, można zbudować samodzielnie.
O czym warto pamiętać?
Wlot powietrza znajduje się u dołu, wylot u góry. Jego wielkość możemy dostosować do naszej sylwetki, tak by wygodnie się go użytkowało. W połowie wysokości umieszczamy ruszt żeliwny, nad nim montujemy jeszcze jeden. Jeśli budujemy grill ceglany, wybierzmy cegłę żaroodporną, zapomnijmy o tej z wypustkami. Murujemy w konwencjonalny sposób układając cegły na zaprawie.
Podobnie, jeśli wybieramy kamienną opcję. Nie śpieszmy się z wykonaniem, za to zróbmy wszystko precyzyjnie i cierpliwie. Samodzielna budowa grilla powinna zająć kilka dni, ale nie śpieszmy się – konstrukcja przetrwa wiele grillowych sezonów.